divendres, 4 de març del 2016

Teràpies que poden costar vides

per Milagros Pérez Oliva*

“Al meu fill, l’ha matat la incultura científica”. Qui es lamenta així és Julián Rodríguez, un pare destrossat per la mort del seu fill de 21 anys a causa d’una leucèmia, després que rebutgés el tractament que li oferia la medicina científica i se sotmetés a una teràpia venuda com a miraculosa a còpia de vitamines.


Doncs sí, hi ha pseudociències i teràpies màgiques que, a banda d’escurar i enganyar, maten. No perquè prescriguin substàncies verinoses, sinó que perquè inciten a rebutjar teràpies de les quals sí que s’ha demostrat que tenen eficàcia terapèutica i priven, per tant, els pacients de les opcions de curació que la medicina els ofereix i que en el cas d’Espanya estan a l’abast de tothom.

El jove mort era estudiant universitari de física, cosa que demostra que la xarlataneria de les teràpies miraculoses pot enganyar fins i tot persones amb un nivell educatiu alt, perquè amb freqüència es presenten amb falses proves científiques. [...] Es pot criticar la massificació, els temps d’espera i altres disfuncions del sistema sanitari, però no hi ha cap dubte que és el que garanteix les opcions terapèutiques científicament acreditades. [...]


La proliferació d’aquestes teràpies ha portat un nombrós grup de científics a emprendre una campanya dirigida a les institucions i els mitjans de comunicació perquè deixin de promoure i emparar opcions que no només no curen, sinó que posen en risc persones que estan una situació especialment vulnerable. Els científics troben a faltar que les agències reguladores, les universitats i els coŀlegis professionals tinguin una actitud més ferma i rigorosa. També critiquen que els mitjans de comunicació donin de vegades el mateix tracte a les pseudociències que a la medicina basada en l’evidència, quan no són iguals en absolut.

El problema és que aquesta inacció pot costar vides. [...]


* Extracte d’un article publicat al diari El País, 2 març 2016, amb el títol «Pseudociències que no curen i que de vegades maten».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada